Persberichten

Verbeterde veiligheid op boorplatforms: Nieuwe kabelrups van igus vervangt servicelussen 24 jul 2019

Verbeterde veiligheid op boorplatforms: Nieuwe kabelrups van igus vervangt servicelussen
Veilige kabelgeleiding op top drives: de modulaire e-loop van igus met een robuust koord met hoge treksterkte, vervangt servicelussen. (Bron: igus BV)

Er heersen vaak extreme condities op olieplatforms in de olie- en gasindustrie: weer en wind, vuil en de ruwe handling van installaties en apparatuur hebben invloed op de machinecomponenten. igus heeft voor een veilige kabelgeleiding op top drives nu de e-loop ontwikkeld. Deze nieuwe modulaire kabelrups gemaakt van high-performance kunststoffen waarborgt een gedefinieerde buigradius van de kabels en is bestand tegen trillingen en schokken.

Boortorens met top drive systemen worden gebruikt om olie uit de bodem te halen. Voor de kabelgeleiding van de systemen, maakten fabrikanten en gebruikers tot nu toe gebruik van zogenaamde "service loops" (service lussen). Deze leiden echter vaak tot problemen. De kabels worden niet geleid, hebben geen gedefinieerde buigradius, kunnen in de service lus doorslippen en in het ergste geval zelfs breken. In extreem winderige omstandigheden kan de vrij hangende servicelus verstrikt raken of de sensoren en het verlichtingssysteem kunnen er afgerukt worden. Wanneer één van deze situaties zich voordoet en een kabel defect raakt, dan treedt een ander probleem op: u moet het hele pakket vervangen omdat de kabels samen in de slang zijn gebundeld. Met de e-loop, heeft igus nu een nieuwe kabelrups ontwikkeld, welke kabels met grote diameters en een hoog gewicht veilig in hangende toepassingen geleiden kan. Het energietoevoersysteem is een rond, driedimensionaal modulair systeem, dat op trek ontlaste kabels met een gedefinieerde buigradius kan bewegen.

Eenvoudig qua onderhoud, montage en demontage

Tijdens het ontwikkelen van de e-loop, legden de ingenieurs de nadruk op een eenvoudige installatie. De modulaire kabelrups kan van buitenaf worden geopend en op elk gewenst moment worden gevuld. Hierdoor kunnen individuele kabels in geval van onderhoud, snel geplaatst en vervangen worden. Ook de kabelrups-schakels kunnen op ieder gewenst moment worden vervangen. Verschillende geborgde schroefverbindingen worden gebruikt tussen de elementen van de energietoevoer, hetgeen voorkomt dat componenten naar beneden vallen. Dit verhoogt de operationele veiligheid. Omdat boortorens regelmatig van locatie moeten wijzigen, vertrouwen de ontwikkelaars op geboute bevestigingsbeugels die een snelle demontage mogelijk maken. Naast het gebruik op boortorens, is de zoutwaterbestendige e-loop ook geschikt voor hangende toepassingen in de offshore industrie, voor bouwmachines, walstroomaansluitingen of zelfs windturbines.

High-performance polymeren voor veilige kabelbescherming

Zware trillingen, zijwaartse stoten en botsingen vormen geen probleem voor de e-loop. Deze bestaat uit afzonderlijke kabelrups-schakels, die zijn voorzien van een schokbestendige buitenkant gemaakt van PU-schuim en kabelvriendelijke inwendige onderdelen gemaakt van het high-performance igumid polymeer. Het igus-materiaal is corrosievrij en chemisch bestendig. Het nieuwe energietoevoersysteem van igus is opgebouwd rond een kunststof koord met hoge treksterkte, dat de trekkrachten van de kabels absorbeert. Het koord is samengesteld uit een synthetische kunststofvezel en is daarom onbreekbaar, weersbestendig, flexibel en corrosievrij. De e-loop kan met het koord gewichten tot 220 kN opnemen.

Meer informatie over de e-loop vindt u op de website van igus.

 

Rubrieken