Persberichten

Viessmann specialist voor elke warmtevraag 25 mrt 2009

Viessmann specialist voor elke warmtevraag
Vacuümbuiscollectoren: Vitosol 200-T

Met als centrale thema ‘Energie-Effizienz” was de internationale vakbeurs voor sanitair enverwarming ISH de ‘place to be’ voor Viessmann. Hoewel Nederlanders traditioneel grote fanzijn van gaswandketels, heeft Viessmann nog meer dan enkel die expertise in huis. Viessmann staat namelijk wereldwijd bekend om zijn ‘totaaloplossingen’, diverse systemen die onderling integreerbaar zijn, en die een naadloze en soepele afstemming op elke warmtebehoefte mogelijk maken. En dat voor nieuwbouw én renovatieprojecten.

HOOGRENDEMENTKETELS
Afgezien van alle duurzame energiebronnen, is uiteraard ook de HR-techniek vandaag  nog ‘brandend’ actueel. Door condensatie van de waterdamp in de verbrandingsgassen wordt meer nuttige warmte vrijgemaakt. Daardoor kan een HR-ketel een buitengewoon rendement van meer dan 100% bereiken. We zetten even de belangrijkste technologische Viessmanninnovaties op dit vlak op een rijtje.
 
Lambda Pro Control (vanaf Vitodens 200): Zorgt voor een permanent stabiele kwaliteit van de verbranding. Dit revolutionaire systeem - dat elk type gas herkent en naargelang de kwaliteit
het verbrandingsprocédé automatisch aanpast - vervangt de klassieke pneumatische regelaar.
Resultaat is een duurzame, milieuvriendelijke en efficiënte werking, zonder vermogensverlies,
ook bij variabele gaskwaliteiten. 
De RVS-Radial warmtewisselaar: Als grondstof voor de warmtewisselaar in de HR-ketel maakt Viessmann gebruik van roestvast staal (RVS 316 Ti) in plaats van bijvoorbeeld aluminium.
Hierdoor treedt er geen corrosie op in de warmtewisselaar en blijft het (jaar)rendement langdurig stabiel. Dit staaltje van Duitse degelijkheid is een volledig eigen ontwerp van Viessmann en biedt hen een zeer belangrijk voordeel. 
• Door gebruik te maken van een modulerende MatriX-gasbrander, waarbij de toevoer van gas
of andere brandstof volgens een vernuftig principe wordt geoptimaliseerd, slaagt Viessmann
erin om het rendement op langere termijn verder te verhogen. Bovendien presteert deze gasbrander door de extreem lage emissies van schadelijke stoffen. 
 
Enkele blikvangers in het Vitodens-progamma
• Vitodens 222, hoogrendementsketel (gas) met tapwaterboiler
Het hoge warmwatercomfort (CW6- hoogste niveau) van Vitodens 222 wordt verzekerd door de
combinatie van een krachtige warmtewisselaar en een laadboiler met een inhoud van 46 liter.
Deze combinatie garandeert dat bij elke afname van water onmiddellijk de gewenste watertemperatuur beschikbaar is en ook voor grote hoeveelheden water constant blijft.
Er is nu ook Vitodens 200 Combi van 35 kW, naast de reeds bestaande van 26 kW. Het hoger vermogen resulteert in een nog groter warmwatercomfort (CW4 en CW5). De solo-uitvoering bestrijkt in cascadeopstelling vermogens van 19, 45, 60, 80 en 105 kW en is uitstekend geschikt voor cascadeopstellingen.
• Vitodens 100
Compacttoestel voor vermogens van 26 en 35 kW, combi voor CV en warm water (CW4). Dit toestel is met name uitgerust voor de Nederlandse markt. De Vitodens 100 is compact, maar super servicevriendelijk.
 
WARMTEPOMPEN
Ook in het segment van de warmtepompen staan de ontwikkelingen niet stil. De toekomst lijkt meer dan ooit weggelegd voor huizen met een geringe warmtebehoefte. Ze sparen immers het milieu, beperken de CO2-uitstoot tot een minimum en springen zuinig om met natuurlijke rijkdommen.
 
Vitocal 300-G: Nieuwe aanvoertemperatuur bereikt
Een goed voorbeeld is de Vitocal 300 G water-water warmtepomp, met een verdamper met grote oppervlakte, in een grotere behuizing. Op die manier komen ook bij lage buitentemperaturen de prestaties nooit in gevaar. De Vitocal 300 kan zowel binnen als buiten worden opgesteld. Het nieuwe RCD-systeem (Refrigerant Cycle Diagnostic) zorgt voor een hoog jaarrendement en COP dankzij permanente bewaking en geoptimaliseerde regeling. Het thermosstatisch expansieventiel werd vervangen door een elektronisch, wat resulteert in een aanvoertemperatuur tot 65 °C. Hoog warmwatercomfort gegarandeerd. De Vitocal 300-G is compleet voorgemonteerd verkrijgbaar in uitrustingsvarianten voor nieuwbouw of vervanging (modernisering). Uniek in zijn soort is ook de Natural Cooling functie van de warmtepomp: koelte uit de ondergrond op warme zomerdagen. De warmtepomp Vitocal 300-G is verder qua regelingstechniek en constructie voorbereid voor combinatie met een NC- of een AC-box (Active Cooling). Dankzij de nieuwe menugestuurde warmtepompregeling WPR 300 van de Vitocal 300-G kan het systeem ook met een Vitocom 100 op afstand worden bewaakt en bediend.
 
De voordelen op een rij:
 
• Grond/water-warmtepomp: 6,2 tot 17,6 kW
• Water/water-warmtepomp: 8,0 tot 21,6 kW
• Aanvoertemperatuur: tot 65 °C bij – 5°C buitentemperatuur
• Monovalente werking voor verwarming en tapwateropwarming.
• Lage CO2-emissie dankzij de hoge COP-waarde tot 4,7 (COP = coefficient of performance)
• conform EN 14511 bij grondwater 0 °C/water 35 °C en 5 K spreiding.
• zeer stille werking dankzij de volledig hermetisch uitgevoerde Compliant Scroll-compressor met
dubbele trillingsdemping.
 
Vitocal 160 – A lucht-water warmtepomp
 
Uitermate geschikt voor tapwateropwarming, met een warmwaterboiler van 250 liter, al dan niet
in combinatie met een interne warmtewisselaar voor zonnesystemen. Met temperaturen tot 55°C is zelfs geen andere warmwaterbron meer nodig. Combineerbaar met vlakke of  huiscollectoren.
 
ZONNESYSTEMEN
 
Door een steeds betere isolatie van onze woning besparen we meer en meer op het energieverbruik voor verwarming. Maar een betere isolatiegraad verandert uiteraard niets aan het stijgende verbruik van sanitair warm water. Terwijl 5 tot 10 jaar geleden in een klassiek huis gemiddeld 10 tot 20% van het totaal energieverbruik naar de aanmaak van sanitair warm water ging, is dat vandaag opgelopen tot 30% en meer.
 
Zonnecollectoren zijn echter niet alleen geschikt voor tapwateropwarming, ze kunnen ook worden ingezet voor de opwarming van het water in je verwarmingssysteem. Zo kan het zonnesysteem in de tussenseizoenen ook de verwarming ondersteunen, waardoor het stookolie- of gasverbruik nog meer omlaag gaat. Omgerekend betekent dit een besparing van 35% op de jaarlijkse kosten voor verwarming. De collectoren en alle toebehoren worden bovendien als een installatieklaar pakket geleverd, wat voor de installateur, die de opstelling ‘voorgedimensioneerd’ kan bestellen, een belangrijke troef is.
 
• Vlakke collectoren: Vitosol 200-F
Deze vlakke collectoren koppelen een optimaal rendement aan een aantrekkelijke verhouding
tussen prijs en opbrengst. Ze zijn er in twee uitvoeringen (horizontaal of verticaal) – geschikt
voor montage op platte (met chassis) of hellende daken.
 
• Vacuümbuiscollector Vitosol 200-T
Waar klassieke zonnecollectoren niet meer gebruikt kunnen worden, bieden vacuümbuiscollectoren van Viessmann een oplossing. Ze kunnen zowel horizontaal als verticaal gemonteerd worden, waarbij elke collector in de buis naar de zon gedraaid kan worden. Dit systeem is uniek voor Viessmann-zonne-installaties en zorgt voor een hoger rendement bij diffuus licht (winter) en rekent af met condensproblemen.
 
Over Viessmann
De Viessmann-groep, gestart als familiebedrijf in 1917, is vandaag uitgegroeid tot een gerenommeerde speler in de verwarmingssector. Met 8.600 medewerkers en 16 productievestigingen is de onderneming wereldwijd actief. De distributie vindt plaats via dochtermaatschappijen in Duitsland en 35 andere landen en 120 verkoopkantoren wereldwijd. De jaarlijkse omzet van de groep bedraagt circa 1,4 miljard euro.
Met het actuele leveringsprogramma biedt Viessmann haar relaties een programma met capaciteiten van 1,5 kW tot 20 MW. Verwarmingsketels staand of aan de wand voor olie en gas, en regeneratieve energiesystemen zoals warmtepompen, zonne-energie en biomassa. Componenten van de regeltechniek en datacommunicatie maken ook deel uit van het programma Eind 2006 en begin 2007 nam de Viessmann-groep de Oostenrijkse firma’s Köb & Schäfer GmbH en Mawera Holzfeuerungsanlagen GmbH over, toonaangevend op het gebied van biomassaketels en –verwarmingscentrales. Het merk Mawera blijft behouden, evenals de site in Hard, die wordt uitgebouwd tot een competentiecentrum op het gebied van biomassa.
Met de overname van BIOFerm in oktober 2007 is Viessmann nu ook aanwezig in het veelbelovende segment van biogas (BIOFerm verwerkt biologisch afval uit de land- en tuinbouw tot biogas via droogfermentatie-installaties). Naast biomassa richt Viessmann zijn pijlen op zonneenergie. De overname van Eurocon in Peking is een tactische zet geweest om in de grootste afzetmarkt ter wereld van zonne-energie eigen buiscollectoren te produceren.

Rubrieken