Persberichten

Voordelig en snel: igus maakt gebruik van 3D-geprinte spuitgietmatrijzen 22 nov 2016

Voordelig en snel: igus maakt gebruik van 3D-geprinte spuitgietmatrijzen
Door het 3D-geprinte spuitgietmatrijs kan het speciale onderdeel ook in grotere series snel en voordelig worden verkregen.

Spuitgieten is een efficiënte productiemethode, wanneer het gaat om de serieproductie van hoogwaardige kunststoffen voor bewegende toepassingen. De spuitgietmatrijzen die daarvoor nodig zijn worden voornamelijk van staal gemaakt en verdienen zich pas terug bij grote aantallen. igus heeft nu de eerste 3D-geprinte spuitgietmatrijs ontwikkeld en biedt een kostenbesparend alternatief biedt series tot 500 stuks.

Uit de spuitgietmachine, gefreesd of 3D geprint - igus biedt gebruikers een breed scala aan mogelijkheden om haar smeermiddel- en onderhoudsvrije kunststof glijlagers in elke gewenste vorm snel en voordelig te verkrijgen. Daarnaast heeft elke productiemethode haar eigen voordelen: terwijl bij spuitgieten grote hoeveelheden van elk willekeurig iglidur materiaal geproduceerd kunnen worden, zijn met halffabricaten goedkopere speciale vormen mogelijk. Bij het 3D printproces kunnen kleine series met speciale iglidur 3D-printmaterialen voordelig geproduceerd worden. Nu heeft de motion plastics specialist twee procedures met elkaar gecombineerd, om de klant enerzijds de vrijheid van de materiaalkeuze te bieden en anderzijds ook speciale vormen in grotere aantallen mogelijk te maken.

Het beste van twee werelden

Dankzij het 3D-printen is igus nu in staat, klant specifieke spuitgietmatrijzen van hoogwaardige kunststoffen in korte tijd te realiseren. Met de SLS-procedure kan in een korte tijd het passende gereedschap worden geproduceerd en direct in de spuitgietmachine worden ingezet. Een vereiste is dat het bij de spuitgiet onderdelen om eenvoudige geometrieën gaat. De klant kan voor de spuitgietdelen kiezen uit een breed scala aan tribologisch geoptimaliseerde en online beschikbare materialen uit het iglidur programma: van chemicaliën- en temperatuurbestendige- via bijzonder belastbare- tot universeel inzetbare kunststoffen speciaal voor in bewegende toepassingen. Met de 3D geprinte spuitgietmatrijzen krijgt de klant zo de mogelijkheid, haar specifieke onderdeel ook in grotere aantallen voor haar individuele omgevingscondities snel en voordelig te verkrijgen. Vooral in de testfase biedt dit aanzienlijke voordelen. Dit, omdat gebruikers die monsters voor de volgende serie willen testen, met halffabricaten of 3D-geprinte producten vaak tegen het probleem aanlopen dat deze onderdelen duidelijk te onderscheiden zijn van het seriematig geproduceerde onderdeel. Daarom vindt de uiteindelijke duurtest vaak plaats met gespoten delen. Door de 3D-geprinte spuitgietvorm is in de testfase het speciale onderdeel praktisch gelijk aan het serieproduct en tegelijkertijd zijn de kosten aanzienlijk lager.

Voor meer informatie gaat u naar: http://www.igus.nl/

Rubrieken