Persberichten

Intuïtieve gebruikersinterfaces voor soepele mens-machine interactie 25 okt 2021

Intuïtieve gebruikersinterfaces voor soepele mens-machine interactie
Intuïtieve gebruikersinterfaces voor soepele mens-machine interactie

Lenze's nieuwe webgebaseerde oplossing voor machinevisualisatie combineert gebruikers- en OEM-eisen

Tegenwoordig is de functionele diversiteit van een machine belangrijk voor het verkoopsucces. Maar nog belangrijker is de vraag of de gebruiker zich de toenemende complexiteit eigen kan maken. Een gebruiksvriendelijke visualisatie is van cruciaal belang voor de klanttevredenheid - maar om die te creëren, heeft de machinebouwer het juiste gereedschap nodig.

De eisen die aan een moderne gebruikersinterface worden gesteld, zijn de afgelopen jaren sterk veranderd. Experts spreken van "consumerisation" en bedoelen daarmee dat gebruikers in de zakelijke context steeds meer een vergelijkbare functionaliteit verwachten als in de privésfeer.

De dagelijkse ervaring met het gebruik van smartphones of tablets is daarbij doorslaggevend. Vandaag de dag verwachten gebruikers mobiele toegang tot applicaties, intuïtieve gebruikersbegeleiding en functies zoals gebarencontrole, multi-touch functionaliteit en meertaligheid. Voor exploitanten van installaties is het ook bijzonder belangrijk dat hun investeringen toekomstbestendig zijn.

De oplossing klinkt eenvoudig: het gebruik van webtechnologieën maakt de ontwikkeling van visualisaties mogelijk die aan al deze eisen voldoen. HTML5, CSS en JavaScript in de front-end en client-server structuren voor de distributie van content hebben zich op een breed front bewezen.

Maar welke machinefabrikant kan het zich veroorloven om naast PLC-programmeurs ook webontwikkelaars en gebruikersinterface-designers in dienst te nemen om zijn machines met een professionele webvisualisatie uit te rusten? Voor deze klanten biedt Lenze een oplossing die eenvoudig in het gebruik is en de basis vormt om aan de eisen van de gebruikers op het gebied van gebruiksvriendelijke visualisatie te voldoen.

Geen programmering vereist

De oplossing omvat de EASY UI Designer, een toepassing voor Windows-computers die kant-en-klare bedieningselementen ("controls") bevat, evenals sjablonen voor complete pagina's. De besturingselementen kunnen in verschillende ontwerpen worden gebruikt, via drag-and-drop in de visualisatie worden ingevoegd en daar met PLC-variabelen worden gekoppeld. De OEM heeft dus geen speciaal opgeleide webontwikkelaars nodig om de interface te ontwikkelen.

Bovendien is de FAST UI Runtime vereist op een Lenze controller. Op dit moment kunnen de modellen c520 en c550 voor dit doel worden gebruikt. Zij bieden de nodige werkkracht om naast de PLC-besturing ook de communicatie van de visualisatiegegevens naar de client probleemloos te beheersen. Het gamma van geschikte controllers zal in de toekomst worden uitgebreid.

De OEM is volledig vrij in de keuze van de grootte, resolutie en oriëntatie van het scherm. De webvisualisatie kan worden geprojecteerd in een responsive design dat zich aanpast aan het beschikbare scherm. In het verleden kon het gebeuren dat bij een retrofit de gebruikersinterface slechts op een fractie van het schermoppervlak werd weergegeven, bijvoorbeeld wanneer grotere schermdiagonalen en panelen met hoge resolutie werden geïnstalleerd. Bij een webvisualisatie bestaat dit probleem niet meer. Bovendien maakt een visualisatie in responsive design een flexibel gebruik mogelijk van mobiele apparaten zoals tablets of smartphones, die in de machinebouw steeds vaker worden gebruikt.

OEM-vriendelijke implementatie

De EASY UI Designer wordt al geleverd met een aantal sjablonen, bijvoorbeeld voor gebruikersbeheer, het alarmsysteem of receptbeheer. Voor de ontwikkeling vertrouwt Lenze op de deskundige ondersteuning van een specialist in UX-design. Dr. Julia Jürgens, een usability-expert, besteedt aandacht aan eigentijdse, gebruiksvriendelijke elementen en paginasjablonen. Tegelijkertijd zijn de templates zo ontworpen dat de OEM ze snel kan aanpassen aan zijn corporate identity (CI) en zijn behoeften. Met een eigen logo, het bijbehorende kleurenschema en specifieke elementen in de header en footer van de interface kan de machinevisualisatie eenvoudig worden geïndividualiseerd.

Lenze biedt nu een hele reeks tools ter ondersteuning van digitale engineering. Daartoe behoren de EASY System Designer (ESD) voor het creëren van de basistopologie van de machine, de PLC Designer voor het geautomatiseerd creëren van de besturingssoftware, of de EASY Product Finder (EPF), die de selectie van componenten vereenvoudigt en het winkelmandje vult. De langetermijnstrategie van automatiseringsfabrikant Lenze is om deze toepassingen te combineren tot een tool chain, zodat het engineeringproces van een machine nog efficiënter wordt. Op basis van de Asset Administration Shell (AAS) kan de noodzakelijke informatie voor het bijbehorende visualisatieproject automatisch worden overgedragen van de ESD naar de EASY UI Designer.

Conclusie

De gebruikersinterface is het gezicht van de machine naar de klant toe. Een moderne en intuïtieve visualisatie met een hoog niveau van gebruikerservaring zorgt voor een soepele mens-machine interactie. Het ondersteunt de gebruiker bij het beheersen van het brede scala aan functies en bij het snel kunnen ingrijpen in geval van een fout. OEM's kunnen aan deze eisen voldoen door over te schakelen op webtechnologieën. Maar machinebouwers mogen daarmee niet alleen tevreden zijn. Een professioneel UX-design en een voortschrijdende integratie in de digitale techniek, die een grotere efficiëntie in de ontwikkeling mogelijk maakt, bieden immers de doorslaggevende meerwaarde.

Lenze ondersteunt de implementatie van gebruikersgerichte visualisatie-oplossingen. Kernelementen zijn webgebaseerde client-server-architecturen, parametriseerbaarheid van de weergegeven interfaces en een bibliotheek van voorbereide visualisatie-elementen die volgens usability-principes zijn ontworpen.

Rubrieken